met elkaar

een scène 

opbouwen

vanuit het niets

wanneer traint het team?

 

spontaniteit

Een ongedwongen opwelling, gevoelsuiting, zegt het woordenboek over spontaniteit. Praktisch gezien is spontaniteit iets wat je kunt leren: een vaardigheid. En vaardigheden kun je ontwikkelen! 

Hoe meer je jouw spontaniteit ontwikkelt, hoe beter je de ideeën die in je opkomen tot uiting brengt. Alleen: waar komen die ideeën dan vandaan? Om de stroom van beelden en ideeën op gang te brengen doe je een beroep op je associatievermogen. En dan zul je ontdekken dat deze stroom van associaties werkelijk eindeloos is! Oefenen? Klik hier.

Tijdens het associëren gebruik je jouw creativiteit en fantasie om snel verbanden te leggen. De ideeën die vervolgens in je opkomen bekijk je vanuit het personage en vanuit wat de scène nodig heeft, zonder er een persoonlijk oordeel over te geven. Je eigen censuur werkt namelijk remmend op het proces.

De bewustwording van deze persoonlijke censuur en gewoontes is ook een belangrijk aspect bij het ontwikkelen van je spontaniteit. Bedenk dat elk idee goed is en dat elke associatie weer een volgende oproept. Probeer logische verbanden te leggen en wees niet bang om ideeën clichématig of niet origineel te laten zijn. Zodra je daaraan gaat denken blokkeer je jezelf. Laat het lekker stromen en blijf ondertussen heel geconcentreerd op je medespeler, je personage en wat er gebeurt in de scène. Train jezelf om via associaties je fantasie te vinden en te gebruiken en jouw spontaniteit te ontwikkelen.

 

yes!

Zeg 'Ja!' tegen theatersport en doe mee met een workshop improvisatietheater (theatersport) bij improoo.com uit Koedijk (Alkmaar-Noord).

Want improviseren kun je leren! 

Stuur een berichtje voor meer info...

 

boeken & websites

Hieronder zie je drie Nederlandstalige boeken over impro. Echte aanraders!

Klik op het boek om te worden doorverwezen naar de website waar je meer

kunt lezen en het kunt bestellen.

Wil je inspiratie opdoen? Kijk dan eens op deze Nederlandstalige websites: